Salmoneliozė – užkrečiama liga, kurią sukelia salmonelės ir jų toksinai, patekę su maistu į žmogaus virškinimo sistemą. Salmonelės dažniausiai randamos vištienoje, kiaušiniuose, rečiau mėsoje, farše.
Jos neatsparios aukštai temperatūrai. Mėsoje jos žūva per 10 minučių, kai mėsos gabalo temperatūra yra 80 °C. Žemesnėje nei 6 °C temperatūroje salmonelės maisto produktuose išlieka gyvos keletą mėnesių. Salmonelės išgyvena itin žemoje temperatūroje. Atitirpintuose produktuose atgauna aktyvumą ir tuoj pat gali daugintis.
Kaip salmoneliozė plinta?
Salmoneliozėmis serga ir žmonės, ir gyvūnai. Dažniausiai salmonelėmis užsikrečiama per vištieną, kiaušinius ir jų produktus. Ypač pavojingi yra gerai neiškepti, neišvirti kiaušinių, mėsos patiekalai, įvairūs gaminiai iš faršų, paštetai, blyneliai su mėsa. Sergantis salmonelioze žmogus ar bakterijų nešiotojas taip pat gali platinti užkratą, nesilaikydamas asmens higienos taisyklių.
Ligos požymiai – susergama paprastai po 6 -30 valandų, suvalgius salmonelėmis apkrėsto produkto. Šis laikas priklauso nuo mikrobų kiekio maisto produkte. Liga prasideda ūmiai, pykinimu, pilvo skausmais, krečia šaltis, temperatūra pakyla iki 39 °C, skauda galvą. Vemiant ir viduriuojant netenkama daug skysčių. Sunkiau ir ilgiau serga maži vaikai bei kūdikiai.
Kaip sumažinti riziką užsikrėsti?
Salmoneliozės prevencijai vakcinos nėra. Todėl būtina įsiminti ir žinoti šias pagrindines taisykles, padėsiančias sumažinti užsikrėtimo riziką:
1. Nevartoti žalio ar nepakankamai šiluminiai apdoroto gyvūninio maisto: mėsos, vištienos, kiaušinių, pieno.
2. Vengti kryžminio maisto užteršimo.
3. Negaminti maisto kitiems sergant salmonelioze ar kurį laiką skiriant sukėlėją.
4. Plauti rankas po sąlyčio su gyvūnų ar sergančio salmonelioze žmogaus išmatomis.
Parengė:
Visuomenės sveikatos specialistė Jordana Kurtinaitienė
t.864708402 jordana.kurtinaitiene@sveikatos -biuras.lt
informacija parengta pagal www.smlpc.lt